Ajatuksia herättäviä uutuuksia Reviewed by Momizat on . Helen Macdonald: H niin kuin haukka Vuoden ehdoton suosikkini! Kaunis, tunteita ja ajatuksia herättävä tietokirja, joka tarjoaa luettavaa melkein kuin romaanin Helen Macdonald: H niin kuin haukka Vuoden ehdoton suosikkini! Kaunis, tunteita ja ajatuksia herättävä tietokirja, joka tarjoaa luettavaa melkein kuin romaanin Rating: 0

Ajatuksia herättäviä uutuuksia

hniinkuinhaukkaHelen Macdonald:
H niin kuin haukka

Vuoden ehdoton suosikkini!
Kaunis, tunteita ja ajatuksia herättävä tietokirja, joka tarjoaa luettavaa melkein kuin romaanin muodossa. Kirjailijan isän kuolemaa ja haukkametsästystä käsittelevä kirja sivuaa ajankohtaisia teemoja ja lumoaa henkilökohtaisuudellaan. Kirjan kieli hurmasi, veti syvälle tarinaan ja sai ahmimaan kirjaa josta kuitenkin vaistoaa että se on parhaimmillaan kun siihen malttaa syventyä rauhassa. Tähän kirjaan palaan itse takuulla vielä uudestaan!

– Katja Joensuun myymälästä

Lapsena Helen halusi haukankasvattajaksi. Hän ahmi haukoista kertovia kirjoja, tutki alaa lapsen intohimolla, eikä unohtanut unelmaansa aikuistuttuaan. Kun nelikymppisen Helenin isä kuolee, suru lannistaa hänet ja lapsuuden intohimo nousee pakkomielteeksi. Helen ostaa kymmenviikkoisen kanahaukkanaaraan kahdeksallasadalla punnalla, vie sen kotiinsa Cambridgessa, täyttää pakastimen haukanruoalla ja sulkee puhelimen. Tästä alkaa pitkä, vaiherikas yritys kesyttää villieläin. Tämä aseistariisuva kirja hämmästytti ilmestymisvuotenaan kirjamaailman. Siitä tuli yllättävä bestseller ja klassikko Yhdysvalloissa ja Britanniassa: kirja sai arvostettuja kirjapalkintoja ja sen oikeudet on myyty yli kahteenkymmeneen maahan Japanista Brasiliaan ja Eurooppaan. Kirja on kuin kaleidoskooppi, surua työstävän Helen Macdonaldin ja kanahaukka Mabelin tarinaan yhdistyy historioitsijan näkemys perinteiden ja nykyaikaisten luontokäsitysten kohtaamisesta. Tämä on kirja muistoista, luonnosta ja historiasta – siitä, kuinka löytää elämä ja rakkaus uudelleen läheisen kuoleman jälkeen rehellinen kuvaus naisen yrityksestä kesyttää villi, jalo eläin, jonka kanssa hän etsii itselleen uutta vapautumisen tunnetta.

 

heolivatnatsejaKatarina Baer:
He olivat natseja

Kiehtova kirja kirjailijan isovanhemmista, jotka olivat natseja. Sukellus perheen taustaan, jonka Baer itse ymmärsi vasta aikuisena. Hänen analyyttinen otteensa johtaa niin vastauksiin, kuin uusiin kysymyksiinkin hänen yrittäessään ymmärtää miksi. Kirja vie samalla mielenkiintoisen ja kammottavan aiheen juurille sinne, missä selviää kuinka tavallisesta pariskunnasta tuli natseja. Yhden perheen tarina kertoo enemmän kuin arvaisikaan ja kirja jäi pyörimään mieleen pitkäksi aikaa.

– Katja Joensuun myymälästä

He olivat natseja on toimittaja Katarina Baerin kertomus isovanhemmistaan, ennen muuta isoisästään, josta tuli lapsuuden ja nuoruuden dramaattisten maailmanhistoriallisten tapahtumien myötä Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen jäsen, aatteellinen ja aktiivinen natsi. Tarina alkaa baltiansaksalaisen Baerin perheen elämästä 1900-luvun alussa. Onnelliselta vaikuttanut tulevaisuus saa uuden suunnan ensimmäisen maailmansodan kauhujen myötä. Sekä vanhempien että lasten kohtalot kääntyvät kohti 1920- ja 1930-lukujen Saksan vaiheita. Baer kertoo tarinaa sekä aikalaisten että omasta 2010-luvun näkökulmastaan ja ajautuu 1900-luvun mysteereistä kauheimman äärelle. Jää kalvava kysymys: miten oma isoisä saattoi olla mukana siinä kaikessa, vaikka ilmiselvästi oli tietoinen myös natsismin hirveimmästä lopputuloksesta, holokaustista? He olivat natseja on vangitseva, riipaiseva ja syvästi inhimillinen selonteko menneisyydestä, josta ei itse ole voinut päättää, mutta joka leimaa myös tulevien polvien elämää. Kirja on myös huolestuttavan ajankohtainen nyky-Euroopan kulttuuristen ristiriitojen maailmassa.

 

 

 

 

 

kuudessukupuuttoElizabeth Kolbert:
Kuudes sukupuutto

Maailmassa pyyhkii melkein kun salaa suuri sukupuuttoaalto, josta ei kuitenkaan puhuta. Lajeja katoaa ja ketjureaktio etenee huimaa vauhtia niin merissä kuin metsissäkin. Tänä vuonna julkaistu dokumentti Racing Extinction valottaa aihetta ja siinä haastatellaan myös tämän Pulizerin voittaneen kirjan kirjailijaa. Kolbert matkusti laajasti, osallistui tutkimuksiin ja haastatteli lukuisia alansa ammattilaisia kirjaa varten. Kirjassa hän kurkistaa maailmanhistoriaan ja kertoo ihmisen suuresta vaikutusta ympäristöönsä lajin kehittyessä. Mielestäni jokaisen tulisi lukea tämä kirja, sillä maailma on muuttumassa peruuttamattomasti ja ellemme pian herää varjelemaan ympäristöämme, näyttää tulevaisuus synkältä. Kirja ei pelottele, vaan nostaa esiin sen, mitä ympärillämme tapahtuu pihoilla ja joen rannoilla. Jos jollain kirjalla on mahdollisuus muuttaa tulevaisuutta se saattaisi olla juuri tämä kirja! Vaikuttava ja Pulitzer-palkintonsa ansainnut sujuvalukuinen teos.

– Katja Joensuun myymälästä

Pulitzer-voittaja kuvaa sukupuuttoa, jonka näemme myös omalla takapihallamme. Kaikki alkoi noin 200 000 vuotta sitten, kun maapallolle ilmestyi eräs kekseliäs laji. Se valloitti mantereen toisensa jälkeen ja lopulta muutti planeetan olosuhteita niin, että moni muu laji hiipui pois sen tieltä. Lajin nimi on Homo sapiens. Kun maapallon olot muuttuvat, moni laji ei selviä. Elämän historiassa tunnetaan viimeisen 500 miljoonan vuoden ajalta viisi sukupuuttoaaltoa. Kuudes joukkokuolema on käynnissä juuri nyt joka puolella maailmaa, myös omalla takapihallamme. Kuudes sukupuutto selvittää, miksi ja miten ihmislaji on muuttanut maailmaa. Palkittu journalisti Elizabeth Kolbert vierailee lepakkoluolassa, matkustaa Islantiin katsomaan siivetöntä ruokkia, tutkii meren happamoitumista Isolla valliriutalla ja rämpii Amazonin sademetsässä, josta edelleen löytyy uusia lajeja. Kuudes sukupuutto kuvaa elävästi ja vaikuttavasti luonnon monimuotoisuuden hiipumista ja osoittaa lukuisin esimerkein, että ihmisen vaikutus nykyisiin eliölajeihin on yhtä voimakas kuin maahan törmänneen asteroidin vaikutus oli dinosauruksiin. Elizabeth Kolbert työskentelee toimittajana New Yorkerissa ja on aiemmin kirjoittanut ylistetyn teoksen ilmastonmuutoksesta. Kuudes sukupuutto voitti parhaan tietokirjan Pulitzer-palkinnon, listattiin New York Timesissa vuoden kymmenen parhaan kirjan joukkoon ja nousi New York Timesin bestseller-listalle.

skk_suosittelija_Katja_180

Kommentoi

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top