Kylmäävä lukukokemus Reviewed by Momizat on . Frank McDonough: Gestapo   Natsi-Saksan salaisen poliisin nimi herättää mielikuvia kylmäverisestä ja järjestäytyneestä toiminnasta, jonka tavoitteena oli l Frank McDonough: Gestapo   Natsi-Saksan salaisen poliisin nimi herättää mielikuvia kylmäverisestä ja järjestäytyneestä toiminnasta, jonka tavoitteena oli l Rating: 0

Kylmäävä lukukokemus

gestapo200Frank McDonough:
Gestapo

 
Natsi-Saksan salaisen poliisin nimi herättää mielikuvia kylmäverisestä ja järjestäytyneestä toiminnasta, jonka tavoitteena oli löytää armotta Gestapon nimeämät ”valtakunnan viholliset”. McDonough paljastaa kriitikoiden ylistämässä kirjassaan, kuinka salainen poliisi jalkautti etsintätyönsä tavallisten ihmisten keskuuteen ja toimi paljolti ilmiantojen varassa. Mielenkiintoinen kirja kurkistaa rattaisiin, joiden avulla yllättävän pieni järjestö osallistui muun muassa juutalaisten pakkosiirtoihin. Kylmäävä lukukokemus valaisee pahamaineisen salaisen poliisin toimintaa ja kertoo, miten laajamittainen toiminta oli mahdollista. Suosittelen kaikille toisesta maailmansodasta kiinnostuneille.

-Katja, Joensuun myymälästä

skk_suosittelija_Katja_180

Aina ja kaikkialle näkevä julma tarkkailija – näin natsi-Saksan salainen poliisi usein kuvataan. Mutta onko se koko totuus? Vuonna 1933 perustetun Geheime Staatspolizein tehtävä oli etsiä ”kansan vihollisia”. Sen palveluksessa toimi 16 000 ihmistä, joten salainen poliisi ei mitenkään pystynyt valvomaan koko Saksaa, vaan Gestapo toimi pitkälti ilmiantajien varassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi ollut heikko tai tehoton osa natsien terrorikoneistoa. Päinvastoin, Gestapo iski armottomasti poliittisiin ja rodullisiin ryhmiin. Juutalaisten lisäksi muun muassa kommunistit, homoseksuaalit ja roomalaiskatoliset olivat Gestapon kohteena. Professori McDonough’n uraauurtava tietokirja läpivalaisee Gestapon historian: miten kylmäverinen Gestapo toimi ja miten se sai tavalliset kansalaiset verkkoonsa, ilmiantamaan naapurit, ystävät ja perheenjäsenet. Kirja antaa myös äänen niille, jotka uskalsivat vastustaa natsivaltaa ja joutuivat Gestapon pahamaineisiin turvasäilöihin. Gestapo onnistui tuhoamaan valtaosan arkistoistaan. Niinpä sodan jälkeen lähes puolet Gestaposta jatkoi työtään Saksan poliisivoimissa, eikä juuri ketään tuomittu sotarikoksista. Frank McDonough on kuitenkin päässyt tutkimaan Gestapon Dusseldorfin-arkistoa, jonka karu tarina avautuu nyt maailmalle.

Kommentoi

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top