Episodiromaani ihmisistä lähihistorian melskeissä Reviewed by Momizat on . Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet   Episodiromaani vie yllätyksiä täynnä olevalle matkalle Euroopan lähihistorian käännekohtiin. Yksittäisten ihmisten ko Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet   Episodiromaani vie yllätyksiä täynnä olevalle matkalle Euroopan lähihistorian käännekohtiin. Yksittäisten ihmisten ko Rating: 0

Episodiromaani ihmisistä lähihistorian melskeissä

Emma Puikkonen:
Eurooppalaiset unet

 
Episodiromaani vie yllätyksiä täynnä olevalle matkalle Euroopan lähihistorian käännekohtiin. Yksittäisten ihmisten kohtalot rinnastuvat historian tapahtumiin. Berliinin muuri jakaa perheenjäsenet erilleen. Pieneen kirjaan mahtuu paljon sisältöä, vaikka paljon jätetään myös kertomatta. Kirjan huonoin puoli olikin se että monesta henkilöstä olisin halunnut tietää enemmän. Toisaalta kirja kestää useamman lukukerran ja siitä saa varmasti joka kerralla irti jotain uutta. Pakko suositella!

-Johanna, Kampin myymälästä

skk_suosittelija_Johanna180

 

 

 

Puolalainen rekkakuski Toma noukkii kyytiinsä nuoren liftarin, Johanneksen, jonka kanssa hän kokee maantiellä unohtumattoman näyn. Vuosia myöhemmin Johannes makaa sairasvuoteella ja saa ihmeellisen kyvyn nähdä minne ikinä haluaa. Unkarilainen Viktor matkustaa Berliiniin puoluekokoukseen ja tapaa siellä nuoren hollantilaisen Elinen. Samaan aikaan Kosovon Gornje Obrinjessa on tapahtumassa jotain peruuttamatonta. Entä jos Viktor voisi vaikuttaa kosovolaisen kylän kohtaloon? Emma Puikkosen romaanissa leikitään ajatuksella siitä, että jokin menisi toisin ja muuttaisi tapahtumien kulkua. Lähimenneisyyden käänteet ja tavallisten ihmisten arki risteävät toisiaan. Jokaiseen kohtaukseen sisältyy jotain yllättävää, odottamatonta, mikä saa todellisuuden näyttämään hetken toiselta. Emma Puikkonen (s. 1974) on kirjoittanut neljä romaania, työskennellyt teatterialalla ja Varsinais-Suomen läänintaiteilijana. Eurooppalaiset unet oli myös yksi kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista 2016. Palkintoraadin perustelut:

Emma Puikkosen romaani rakentuu toisiaan hipaisevista episodeista, joissa liikutaan Euroopan lähihistoriassa. Yksittäiset ihmiskohtalot kytkeytyvät suuriin maailmantapahtumiin ja muistuttavat siitä, että mikään ei tapahdu ”jossain muualla”. Maailma on meille kaikille yhteinen. Tsekkiläisen rekkakuskin ja ruotsalaisen reppureissaajan kohtaaminen 1980-luvulla, Serbian ja Albanian välinen jalkapallo-ottelu Belgradissa, somalialaisen Fadumon elämä Tukholmassa ja hollantilaisen tosi-tv-sarjan kuvaukset Islannin tulivuorenpurkausten aikana punoutuvat maagisrealistikseksi tarinaksi, joka johtaa vuoteen 2027. Eurooppalaiset unet ravistelee ja pitää lukijan tiiviisti otteessaan.

eurooppalaiset250

Kommentoi

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top