Kaikki tomaatista Reviewed by Momizat on . Sonja Lumme: Tomaatti!  Lähes kaikki pitävät tomaateista. Näistä ihanista lemmenomenista, joita löytyy nykyisin kaupoista monen muotoisina ja -värisinä. Ja jos Sonja Lumme: Tomaatti!  Lähes kaikki pitävät tomaateista. Näistä ihanista lemmenomenista, joita löytyy nykyisin kaupoista monen muotoisina ja -värisinä. Ja jos Rating: 0

Kaikki tomaatista

tomaattiSonja Lumme:
Tomaatti! 

Lähes kaikki pitävät tomaateista. Näistä ihanista lemmenomenista, joita löytyy nykyisin kaupoista monen muotoisina ja -värisinä. Ja jos ei maistu vihannes muuten, ketsuppi silti usein uppoaa. Äkkiseltään tuntuu yllättävältä, että tomaatista voi tehdä kokonaisen 236 sivuisen kirjan. Sonja Lumpeesta ei kaiketi ole tältä tuntunut, kun on lähtenyt kirjaa suunnittelemaan. Herkullinen tomaatti voi ehkäistä masennusta, muistisairauksia ja kaihia. Tuntuu, että kirjan lukeminenkin jo estää näitä sairauksia.

Kirjasta löytyy kaikki olennainen tomaatista: idättämisestä kasvatukseen, jatkokäsittelyyn ja resepteihin. Tiesitkö, että tomaattia voi idättää styroksillakin? Ohjeet löytyvät kirjasta. Mullan puute ei siis ole ongelma. Jokainen, joka on kasvattanut tomaatteja, tietää joidenkin lajien taipumuksen varkaiden kehittämiseen. Näistäkin voi saada uusia tomaatin taimia, emotaimen kaltaisia. Mitään ei siis kannata heittää hukkaan.

Mikä lajike sopii sinun makuhermoillesi ja miten sellaisen itsellesi kasvattaisit? Kirja sisältää luettelon ja selostukset eri tomaattilajeista jo tulevaa sesonkia varten. Tätä tarvitsen, kun ensi talven pimeinä iltoina haaveilen makeista ja herkullista, itse kasvatetuista tomaateista.

Ja entäs sitten se lopputulos? Tomaatit tuovat mieleen Forrest Gumpin: tomaatteja voi nauttia sellaisenaan, kastikkeena, keitettynä, paistettuna, friteerattuna…..loputon mahdollisuuksien jono. Haluatko maistaa italialaisia lihapullia? Puuttuuko stifadon repepti? Ja entäs se itse tehty ketsuppi! Hyvä tavaton. Kirjan reseptin ketsuppia voisi syödä aamupalaksi, lounaaksi, brunssiksi, päivälliseksi, iltapalaksi ja yölläkin maistuu.

Ihana tomaatti. Kaunis kirja.

-Hanna-Liisa, Tampereen myymälästä

hanna-liisa180

Mahtavan makea, mehukas ja täyteläinen – se maailman paras tomaatti on itse kasvatettu! Auringon kypsyttämää, mehevää tomaattia maistanut ei tuota makua unohda, ja kesän kruunaa ensimmäinen tertusta poimittu oma hedelmä. Yhä useampi haluaakin kasvattaa tomaattinsa itse, joko puutarhassa, kasvihuoneen lämmössä tai oman parvekkeensa suojissa. Itse kasvatettu tomaatti on ylivertainen maultaan, ja myös ravintoarvoiltaan lyömätön verrattuna marketin hyllyltä poimittuun. ”Tomaatti! Harrastajan käsikirja” neuvoo kasvatuksessa aina siemenestä sadonkorjuuseen saakka. Miten kasvattaa tanakat taimet, miten selvitä kosteiden kesien haasteista? Miten aspiriini ja nokkonen suojelevat tomaattikasvustoa? Voisiko satoa aikaistaa, miten varkaat poistetaan ja täytyykö tomaatit latvoa? Mitä eroa on perinnelajikkeella ja hybridillä? Mikä tomaattilajike on se maistuvin ja satoisin, ja mikä sopii parhaiten kasvihuoneeseen, avomaalle tai parvekkeelle? Vanhat hyväksi havaitut kikat sekä uudet niksit ja kasvatusmenetelmät takaavat sen, että jokainen voi saada komean tomaattisadon. Kirjassa on myös oma osuutensa sadon hyödyntämiselle: maistuvat tomaattireseptit tuovat veden kielelle ja innostavat kokkaamaan tomaateista perinteisiä herkkuja ja uusia makuja. Myös eri tavoin säilömällä talletetaan tomaatin ihana maku sekä tärkeät ravintoaineet talven varalle. Runsas kuvitus esittelee kiinnostavat lajikkeet, ja havainnolliset työkuvat ohjaavat puutarhuria selkeästi ja konkreettisesti. Kirjan avulla noviisikin kasvattaa ne maailman makeimmat tomaatit, ja pitemmälle ehtinyt konkari löytää kosolti uusia vinkkejä.

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top