Vavahduttavaa romaanitaidetta Reviewed by Momizat on . Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa Kertojan aviomies katoaa pala palalta ja puhkeaa kukkaan vieraana naisena. Sama tapahtui kirjailijan omassa elämässä. Aha Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa Kertojan aviomies katoaa pala palalta ja puhkeaa kukkaan vieraana naisena. Sama tapahtui kirjailijan omassa elämässä. Aha Rating: 0

Vavahduttavaa romaanitaidetta

skk_suosittelija_Johanna180

Selja Ahava:ennenkuin
Ennen kuin mieheni katoaa

Kertojan aviomies katoaa pala palalta ja puhkeaa kukkaan vieraana naisena. Sama tapahtui kirjailijan omassa elämässä. Ahavan omakohtaisen tekstin rinnalla kerrotaan Kolumbuksesta, joka luulee löytäneensä meritien Intiaan. Molemmissa tarinoissa todellisuus on jotain muuta kuin kertojat ovat kuvitelleet sen olevan eikä matkan määränpäätä löydy kartalta. Mitään tällaista en ole aiemmin lukenut. Ja riipaisevan kauniisti se on kerrottu. Suosittelen lämpimästi myös Ahavan aiempia teoksia!

-Johanna, Kampin myymälästä

On lauseita, jotka jakavat ajan kahtia. Yhdellä tällaisella nainen menettää miehensä. Hän seuraa, miten miestä on päivä päivältä vähemmän ja kuinka sekä tuleva että mennyt romahtavat tuntemattomaan – kuin laivat, jotka tippuvat kartan reunalta sinne, missä merihirviöt elävät. Nainen haluaa merkitä miehen muistiin ennen kuin tämä katoaa. Nainen haluaa todistaa, että hänellä oli kerran mies. Mutta kuvien päälle lipuu toisia kuvia: Kolumbus suutelemassa Intian hiekkaa. Kolumbus piirtämässä karttaa, joka asettaa vuoret, saaret ja satamat paikoilleen. Kolumbus huutamassa myrskyyn: ”Intia oli siellä!” Ja nainen miettii: on mahdollista seistä rantahiekassa, piirtää saari kartalle ja antaa sille nimi, ja samaan aikaan olla maanosan verran väärässä. Hän muistaa miehensä jokaisen yksityiskohdan ja sanoo: nämä olivat totta. Ennen kuin mieheni katoaa on brutaalin rehellinen tutkielma todellisuuden odottamattomasta luonteesta ja kipeästä luopumisesta. Ahavan voimakas mutta pakoton ilmaisu tekee uskomattomasta tarinasta ja inhimillisestä tragediasta vavahduttavaa romaanitaidetta.

 

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top