Aivoista ja aivokirurgiasta Reviewed by Momizat on . Dean Burnett: Idioottiaivot   Stand up-komiikkaa harrastava hermotutkija Burnett on yhdistänyt kirjassaan työn ja huvin. Hauska kirja ei ole höttöä vaan ti Dean Burnett: Idioottiaivot   Stand up-komiikkaa harrastava hermotutkija Burnett on yhdistänyt kirjassaan työn ja huvin. Hauska kirja ei ole höttöä vaan ti Rating: 0

Aivoista ja aivokirurgiasta

skk_suosittelija_Katja_180

Dean Burnett:
Idioottiaivot

 

Stand up-komiikkaa harrastava hermotutkija Burnett on yhdistänyt kirjassaan työn ja huvin. Hauska kirja ei ole höttöä vaan tiukkaa asiaa, mutta puettuna muotoon jonka parissa ’hmm’ saa seurakseen ääneen nauramista. Hyvää tarkoittavat aivomme tuntuvat joskus tarkoituksella kampittavan meitä ja nyt Burnett on täällä selittämässä miksi. Kirjan omistuskirjoitus kertoo kaiken tarvittavan: ”Omistettu jokaiselle, jolla on aivot. Niiden kanssa ei ole helppo elää, joten onnittelut hyvästä saavutuksesta.” Aivoista innostuneelle kirja oli nautinto lukea, mutta voin kuvitella että myös aiheesta täysin välinpitämätönkin innostuu mukaansatempaavan ja hauskan kirjan äärellä.

-Katja, Joensuun myymälästä

Meille kaikille on käynyt jossakin vaiheessa niin. Kävelet keittiöön, aukaiset läppärisi tai nouset päättäväisenä puhujakorokkeelle täynnä määrätietoisuutta – ja yhtäkkiä sinulla ei ole harmainta aavistustakaan siitä, mitä olet tekemässä. Tervetuloa idioottiaivojesi pariin. Kyllä, aivot ovat jossakin mielessä todella ihmeellinen kapistus – tietoisuuden keskus, evoluution huipentuma (toistaiseksi) ja kaiken inhimillisen kokemuksen moottori – mutta aivosi muodostavat kuitenkin myös sekasortoisen ja erehtyväisen järjestelmän, joka on noin 50 000 vuotta ajastaan jäljessä. Me takerrumme taikauskoisin ajatuksiin, muistamme kasvot muttemme nimiä, meiltä jää huomaamatta asioita, jotka ovat aivan nenämme edessä, ja makaamme sängyssämme hereillä yöllä aivojemme kelatessa loputtomiin kaikkein suurimpia pelkojamme. Kaikki edelllä sanottu on, uskoitpa sitä tai et, merkki hyvää tarkoittavista aivoista, jotka tekevät parhaansa pitääkseen sinut hengissä ja terveenä. Idioottiaivoissa Dean Burnett pitää hauskaa sokeiden pisteiden, muistikatkosten, unettomuuden ja kaikkien muiden naurettavien asioiden kustannuksella, joita aivomme meille tekevät, ja samalla hän myös paljastaa ne monet virheet, joita olemme tehneet pyrkiessämme ymmärtämään aivojen toimintaa. Kirja on asiantuntijan otteella ja hauskasti kirjoitettu, ja sitä voi suositella jokaiselle, joka on jossakin elämänvaiheessaan ihmetellyt, miksi hänen aivonsa sabotoivat hänen elämäänsä ja mihin ihmeeseen ne oikein pyrkivät.

Henry Marsh:
Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

 

Minä pidän aivoista, jopa rakastan aivoja, siksi menestyksekkään aivokirurgin kirja työstään oli ehdottomasti vietävä lukulistani kärkeen. Mielikuva kylmästä ja etäisestä kirurgista, joka tekee työnsä ilman tunteilua rapisee nopeasti kun Marsh alkaa kertoa rehellisesti työstään ja elämästään. Aivokirurgiassa pienikin virhe voi aiheuttaa katastrofaaliset seuraukset ja moisten paineiden alla työskentelyä voin tuskin kuvitella. Tarkat kuvaukset leikkauksista ja lämpö jota Marsh huokuu, selittävät miksi kirja on ollut bestseller-listoilla kärjessä. Pidin kirjasta valtavasti ja arvostan rehellisyyttä joka sen sivuilta huokuu. Suosittelen elämänkerroista kiinnostuneille.

-Katja, Joensuun myymälästä

Millaista on, kun työkseen leikkaa ihmisaivoja – harmaata materiaa, joka on ajatusten, tunteiden ja järjen, ihmisen minuuden syntysija? Millaista on pitää käsissään toisen ihmisen elämää? Kuinka elää seurausten kanssa silloin, kun hengen pelastavaksi tarkoitettu leikkaus epäonnistuu? Ison-Britannian arvostetuimpiin neurokirurgeihin kuuluva Henry Marsh kuvaa haastavaa työtään suoraan ja kiertelemättä. Hän tavoittaa muistelmissaan kirurgin työhön kuuluvat syvästi liikuttavat onnistumisen hetket sekä kalvavat epäonnistumiset ja katumuksen. Vetävästi kirjoitetussa kirjassa hybris, pelko ja voitonriemu ovat jokapäiväisiä tuntemuksia. ”He kutsuvat meitä sankareiksi, joskus jumaliksikin. Ehkä he eivät koskaan täysin tajua, miten vaarallinen leikkaus oli ja miten onnekkaita he ovat toivuttuaan niin hyvin. Kirurgi sen sijaan on viipynyt hetken taivaassa käytyään ensin helvetin porteilla.”

aivot2

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top