Mykistävä Finlandia-voittaja Reviewed by Momizat on . Juha Hurme: Niemi Kirja selittää Suomen eli Niemen historian suunnilleen maailman synnystä Ruotsin vallan loppumetreille. Täällä takahikiällä ei olla irrallaan Juha Hurme: Niemi Kirja selittää Suomen eli Niemen historian suunnilleen maailman synnystä Ruotsin vallan loppumetreille. Täällä takahikiällä ei olla irrallaan Rating: 0

Mykistävä Finlandia-voittaja

Juha Hurme:
Niemi

Kirja selittää Suomen eli Niemen historian suunnilleen maailman synnystä Ruotsin vallan loppumetreille. Täällä takahikiällä ei olla irrallaan muusta maailmassa, mutta kovin jälkijunassa monessa asiassa tullaan. Agricola ja kirkko saavat kylmää kyytiä. Aihe voi kuulostaa raskaalta, mutta kirja on kaikkea muuta. Hurme on sanankäytön mestari. Vauhdikas kirja on niin hauska että sitä lukiessa on pakko naurahdella ääneen ja siteerata perheelle parhaita kohtia. Kokonaisuus on mykistävä. Suosittelen kaikille, erityisesti niille joista historia on koulussa ollut tylsää.

-Johanna, Kampin myymälästä

skk_suosittelija_Johanna180

 

 

 

Jokunen tovi alkuräjähdyksen jälkeen, astronomisten, geologisten ja sen sellaisten sattumien seurauksena, Telluksen pohjoisella pallonpuoliskolla alkoi törröttää niemi. Sitten tulikin vuosi 1809, ja siinäpä oikeastaan koko tarina olisikin, ellei tuolle 14 miljardin vuoden aikajänteelle mahtuisi joitakin niin kohottavia kuin askarruttaviakin episodeja, joiden kertomisesta saattaa olla lukijalle hyötyä ynnä huvia. Niemi on maailmankaikkeuden kulttuurihistoria à la Juha Hurme. Kustantamon pihistelyn vuoksi teos keskittyy tuon mainitun niemennökön ympäristöön, toki vertaillen sen saavutuksia eurooppalaiseen ja laajempaankin hengentuotantoon. Venäjän vallan aika ja Suomen tasavallan historia on siis jätetty pois. Hurmeen tutkain löytää aina uutta jo muka tiedetystä. Taiteilijan ja tieteilijän yhdistelmäkatse paikantaa niemen ylivertaisesti käännetyimmän tekstin satojen vuosien takaa, pureutuu kansanrunouteen ilman Kalevalan välikättä ja näyttää niemen perusteellisen kansainvälisyyden jo ajalta ennen ristiretkiä. Uskonkiihko ja typerä isottelu eivät ole kirjoittajalle suuressa arvossa – sivistys, kulttuuri ja uuden keksiminen ovat. Juha Hurmeen Niemi ei ole vielä Suomi, mutta sellaisia piirteitä, juuria ja juonteita siinä on, jotka saattavat vaikuttaa tutuilta.

niemi

 

 

 

 

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top