Mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä? Reviewed by Momizat on .   Stefano Mancuso, Alessandra Viola: Loistavat kasvit Jos haluat ymmärtää kuinka vähän tiedät kasveista, lue tämä kirja! 99 % maapallon elollisesta materia   Stefano Mancuso, Alessandra Viola: Loistavat kasvit Jos haluat ymmärtää kuinka vähän tiedät kasveista, lue tämä kirja! 99 % maapallon elollisesta materia Rating: 0

Mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä?

skk_suosittelija_Katja_180

 

Stefano Mancuso, Alessandra Viola:loistavat
Loistavat kasvit

Jos haluat ymmärtää kuinka vähän tiedät kasveista, lue tämä kirja! 99 % maapallon elollisesta materiaalista on kasveja, ja tienpientareella tai puutarhassa kasvavat hiljaiset kätkevät sisäänsä huikean määrän aisteja, tiedonvälityksen välineitä ja salaisuuksia, joita alamme vasta ymmärtää. Uutena puutarhan omistajana luin kirjaa pää pyörällä – voiko tässä nyt enää mitään rikkaruohoa surutta nykäistä penkistä ylös? Palkittu kasvitietelijä Mancuso on kirjoittanut selkeän, sujuvalukuisen ja mielenkiintoisen kirjan, jonka parissa ei puudu tieteellisen tekstin tai taulukoiden keskellä. Loistavat kasvit ja loistava kirja!

-Katja, Joensuun myymälästä

 

Ovatko kasvit älykkäitä? Mitä voimme oppia niiltä? Maapallon elollisesta aineksesta yli 99 % on kasvimassaa. Kasveja elää kaikissa maapallon olosuhteissa ja ympäristöissä. Käytämme kasveja ravinnoksi, rakennusmateriaalina, energianlähteinä ja lääketieteessä, mutta emme yleensä ajattele niiden olevan älyllisiä olentoja. Tässä hämmästyttävässä teoksessa italialainen kasvineurobiologi Stefano Mancuso osoittaa, että kasvit ovat älykkäitä ja tietoisia ympäristöstään, eivätkä lopulta eroa ihmisistä tai muista eläimistä niin paljon kuin niiden äänettömän ja liikkumattoman elämäntavan perusteella saattaisi kuvitella. Jos älykkyys määritellään kyvyksi ratkaista ongelmia, kasvit ovat varsinaisia neroja. Ne aistivat, reagoivat, leviävät ja sopeutuvat. Niillä on tuntoaisti, ne nukkuvat ja kommunikoivat itsensä, toistensa ja eläinten kanssa ja laativat ja toteuttavat erilaisia selviytymisstrategioita. Kasvit pystyvät tekemään valintoja, oppimaan ja tunnistamaan sukulaisensa. Viiden ihmisten kanssa yhteisen aistin lisäksi niillä on viitisentoista muuta aistia. Ovatko aivot älykkyyden edellytys? Yksien tehokkaiden aivojen sijaan kasveilla on juurien kärjissä miljoonia pieniä tietojenkäsittelyrakenteita, jotka yhdessä muodostavat monimutkaisen viestimisverkoston, jota voi verrata Internetiin tai parviälyyn. Italialainen Stefano Mancuso on palkittu ja arvostettu kasvitieteilijä sekä pioneeri kasvineurobiologiassa, joka tutkii erilaisten biologisten systeemien viestintää ja sisäistä kommunikaatiota niin geenien, molekyylien kuin ekologisten yhteisöjen tasolla. Mancuso toimii professorina Firenzen yliopistossa ja etsii ja kehittää intohimoisesti mahdollisuuksia soveltaa kasvien älykkyyttä teknologiassa sekä erityisesti ympäristönsuojelussa. Loistavat kasvit on käännetty useille eri kielille ja Itävallassa se valittiin vuoden 2016 parhaaksi tiedekirjaksi. Alessandra Viola on italialainen tiedetoimittaja, joka käsikirjoittaa ja ohjaa dokumenttielokuvia ja tv-ohjelmia.

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top