Vaikuttavia henkilöhahmoja ja kaunistelematonta kerrontaa Reviewed by Momizat on . Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton Lucy Barton on elänyt lapsuuden, jossa mikään ei ollut normaalia. Lucy ei ole pitänyt vanhempiinsa yhteyttä vuosiin, mut Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton Lucy Barton on elänyt lapsuuden, jossa mikään ei ollut normaalia. Lucy ei ole pitänyt vanhempiinsa yhteyttä vuosiin, mut Rating: 0

Vaikuttavia henkilöhahmoja ja kaunistelematonta kerrontaa

Elizabeth Strout:
Nimeni on Lucy Bartonlilli

Lucy Barton on elänyt lapsuuden, jossa mikään ei ollut normaalia. Lucy ei ole pitänyt vanhempiinsa yhteyttä vuosiin, mutta hänen sairastuttuaan vakavasti, äiti ilmestyy sairaalavuoteen vierelle. Äiti ja tytär käyvät pitkiä keskusteluja kaikesta muusta, paitsi niistä asioista, joita Lucy on joutunut kantamaan mukanaan koko aikuisikänsä. Miten helppoa onkaan puhua mistä tahansa, puhumatta oikeastaan yhtään mistään! Lapsen kiintymys vanhempaa kohtaan ylittää kaiken surun ja katkeruuden, ja Lucy turvautuu äitiinsä kuin pieni lapsi, vaikka ei saakaan tarvitsemaansa vastakaikua. Kaunistelematonta ja korutonta kerrontaa, ja seassa on niin hienoja lauseita, että ne pitää palata lukemaan monta kertaa ennen kuin voi edetä. Lukijalle ei anneta mitään ilmaiseksi, vaan pienistä vihjeistä muodostuu kokonaisuus, joka voi olla jokaiselle lukijalle erilainen. Ulkoisesti pieni kirja, mutta merkityksiltään suuri.

-Lilli, Sellon myymälästä

nimenionMenestyskirjailijan odotettu romaani vihdoin suomeksi! Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton osuu äidin ja tyttären suhteen ytimeen alicemunromaisella tarkkuudella. Romaanin päähenkilö Lucy Barton toipuu newyorkilaisessa sairaalassa pitkään. Vakava ja mietteliäs Lucy kaipaa perhettään, mutta aviomies ei pidä sairaaloista eikä ehdi viikkoihin paikalle. Sen sijaan eräänä päivänä sairaalasängyn vieressä istuu Lucyn äiti. He eivät ole tavanneet vuosiin, ja menneisyydessä on paljon sellaista, mitä ei voi sanoa ääneen. Niinpä he puhuvat muista asioista, ja niiden tarinoiden välistä lukija näkee Lucyn ankeaan lapsuuteen köyhässä ohiolaisessa kylässä. Äidin ja tyttären välillä on suurta rakkautta, mutta sitä ei voi tavallisin keinoin ilmaista. Elizabeth Strout kertoo Lucy Bartonin tarinan pienistä oloista newyorkilaiseksi kirjailijaksi kirkkaalla, niukalla tyylillä, joka paljastaa enemmän kuin peittää.

 

 

 

 

Satu Vasantola:
En palaa takaisin koskaan, luulen

Satu Vasantolan esikoisromaani lähtemisen vaikeudesta ja jäämisen tuskasta teki vaikutuksen suoruudellaan ja hienoilla henkilöhahmoillaan. Tarinan edetessä tapahtumista rakentui kokonaiskuva kaunokirjallisuudelle poikkeuksellisen jännitteisellä tavalla, joka piti otteessaan loppuun saakka. Henkilöhahmot oli luotu taidokkaasti, koska huomasin lukiessani toivovani hiukan naiivisti parasta niillekin, joiden surullinen kohtalo oli jo tiedossa. Vasantola käsittelee kirjassaan monia vaikeita asioita ja erilaisia ajankohtaisia teemoja, mutta päällimmäiseksi nousee tarve inhimillisyydelle ja kyvylle asettua toisen ihmisen asemaan.

-Lilli, Sellon myymälästä

enpalaakoskaanRomaani kotoa lähtemisen pakosta ja loputtomasta kaipauksesta. Susannan matka työläisperheestä Pohjanmaalta Helsinkiin ja arvostettuun asianajotoimistoon on ollut pidempi kuin kilometrit antavat ymmärtää. Vielä pidempi on ollut irakilaisen Fatiman taival Pasilan poliisitalon pihalle ja lopulta Susannan olohuoneen lattialle. Reitin varrelle on jäänyt yksi lapsista, kotimaahan aviomies. Martta puolestaan on asunut koko ikänsä samoilla sijoilla, mutta ihmiset hänen ympäriltään ovat kaikonneet yksitellen. Esikoislapsi pappilan portaille, mies ensin sotaan, sitten ryyppyreissuilleen, poika Ruotsiin, tytär onnettomaan avioliittoon. Nyt jäljellä on enää lapsenlapsenlapsi Luca, poika joka ei tunnu löytävän paikkansa maailmasta. Satu Vasantola on Helsingin Sanomien sunnuntaisivujen toimittaja, joka on työskennellyt myös useissa aikakausilehdissä. Hänen esikoisromaaninsa En palaa takaisin koskaan, luulen on taidokas kuvaus eri aikoina ja eri maanosissa juuriltaan revityistä ihmisistä.

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top