Rakkauskirje vedenalaiselle maailmalle Reviewed by Momizat on . Ana Lucas: Valaan kertomuksia En voinut olla tarttumatta pienikokoiseen lastenkirjaan kun sen ensi kerran näin. Rikkain värein kuvitetussa kannessa on kuva mitä Ana Lucas: Valaan kertomuksia En voinut olla tarttumatta pienikokoiseen lastenkirjaan kun sen ensi kerran näin. Rikkain värein kuvitetussa kannessa on kuva mitä Rating: 0

Rakkauskirje vedenalaiselle maailmalle

jensku150_Ana Lucas:
Valaan kertomuksia

En voinut olla tarttumatta pienikokoiseen lastenkirjaan kun sen ensi kerran näin. Rikkain värein kuvitetussa kannessa on kuva mitä sympaattisimman näköisestä valaasta. Kirja on varastanut huomioni kokonaan, ja kahvitauolla luen sen yhdeltä istumalta.

Sanottakoon heti alkuun, että tarinan idea on poikkeuksellisen tärkeä ja ajankohtainen, ottaen huomioon tämän olevan lastenkirja!
Kirjan päähenkilöt ovat kuuden kuukauden ikäinen sinivalaan poikanen Julia ja hänen viisas emonsa Natalia. Julia, aivan kuten muutkin pienet lapset, on vilpittömän utelias ympäröivää maailmaa kohtaan ja siksi onkin tärkeää, että hänen lempeä emonsa on opastamassa häntä ja meitä lukijoitakin vedenalaisen maailman salaisuuksiin. Aaltojen alaisella opintomatkalla Julia kertoo omin sanoin mitä on emoltansa oppinut omasta lajistaan, muista merenelävistä sekä ympäristöstään. Mutta elämä meressä ei ole aivan ongelmatonta…

Julia kertookin viattomaan ja lapsentajuiseen tapaan, millaisia ongelmia ihminen aiheuttaa merille, ja toisaalta myös miten toiset ihmiset tekevät vastavuoroisesti parhaansa auttaakseen meriä ja sen asukkeja. Kertomuksen sisällä tapaamme kalastajan verkkoon takertuneen kilpikonnan, kaikuluotaimen häiritsemän valaan ja näemme millaista ihmisten aiheuttamaa jätettä meristä löytyy. “Olisi hyvä, jos ihmiset ajattelisivat enemmän kaikkia eläviä olentoja. Kaikki me haluamme elää ja olla onnellisia. Kunpa voisimme elää sovussa ja muita vahingoittamatta.” Mutta kuten pieni valaanpoikanenkin toteaa, onneksi ihmisten joukossa löytyy myös tosielämän sankareita jotka tekevät paljon töitä merenelävien ja merten ekosysteemien menestymisen eteen.

Ana Lucasin lasten- (ja miksei myös aikuisten?) kirja on rakkauskirje luonnollemme ja sen monimuotoisuudelle, ja avaa helpolla tavalla aikuisen ja lapsen välille keskusteluväylän jota käydä luonnon- ja eläinsuojelusta. Vaikka teema onkin rehellinen ja taatusti ajatuksia herättävä, on kerrontatapa lempeä ajatellen pikkuisia lukijoita, joten siksi uskaltaisin väittää että kirja sopii loistavasti saduksi yli kolmivuotiaille.

-Jenni, Jumbon myymälästä

valas

Pieni sinivalaan poikanen asuu valtameressä, jossa on aivan valtavasti asioita. Jo pienenä valaalla on rutkasti tarinoita kerrottavana. Ihmiset sotkevat sen elinympäristöä päivittäin oudoilla esineillä lupaa kysymättä. Häirintä kasvattaa ja antaa valaalle rohkeutta kohdata elämän vaarat. Silti se toivoo, että jonain päivänä se voisi elää rauhassa ja sovussa muiden kanssa.

Kun kasvan isoksi, minusta tulee maailman suurin. Olen sinivalas, Balaenoptera musculus.

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top