Luovan, älykkään ihmisen kirjeet läheisilleen Reviewed by Momizat on . Luovan, älykkään ihmisen kirjeet läheisilleen ja tuttavilleen avaavat uusia puolia tänä vuonna juhlittuun Tove Janssoniin. Taidokkaasti laaditut kirjeen valloit Luovan, älykkään ihmisen kirjeet läheisilleen ja tuttavilleen avaavat uusia puolia tänä vuonna juhlittuun Tove Janssoniin. Taidokkaasti laaditut kirjeen valloit Rating: 0

Luovan, älykkään ihmisen kirjeet läheisilleen

yuhqu5xgLuovan, älykkään ihmisen kirjeet läheisilleen ja tuttavilleen avaavat uusia puolia tänä vuonna juhlittuun Tove Janssoniin. Taidokkaasti laaditut kirjeen valloittivat minut täydellisesti. Nuori nainen kasvaa ja vanhenee kirjeissä kuvatessaan elämää ja muuttuvaa maailmaa. Ilot ja surut koskettavat sivuilta ja kirjeiden myötä tunsin päässeeni lähelle Janssonin todellista minää. Jos luulit jo tuntevasi Toven saattaa tämä kirja vielä yllättää..! Suosittelen kaikille Toven ihailijoille ja kirjeiden kirjoittajille.

– Katja, Joensuun myymälä

 

 

 

 

 

Toimittaneet Boel Westin ja Helen Svensson Kirjeitä Tove Janssonilta on valikoima kirjeitä Tove Janssonin läheisimmille ihmisille, joiden kanssa hän kävi pitkää ja jatkuvaa kirjeenvaihtoa. Ne ulottuvat 1930-luvulta 1980-luvulle.Kokoelma alkaa Tukholman Tekniska skolanissa opiskelevan 16-vuotiaan Toven kirjeillä, joita hän lähetti kotiin perheelleen. Vuosien saatossa kirjoitetut lukuisat kirjeet vanhemmille, erityisesti Janssonin äidille Hamille, kielivät vahvoista perhesiteistä, niin hyvässä kuin pahassakin.Tove Jansson kirjoitti vuosikymmenten ajan Eva Konikoffille, uskotulle ja kaivatulle ystävälle, joka muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1941. Hänelle osoitetut kirjeet ovat kiihkeän eloisia kuvauksia – Jansson itse kutsuu niitä ”keskusteluiksi”, päiväkirjanakin niitä voisi pitää – sota-arjesta ja sen tuomasta ahdistuksesta, taiteilijuudesta ja rakkaudesta, iloista ja velvollisuuksista, alakuloista ja toiveista. Niissä Jansson kertoo myös muumeista, näiden eri vaiheista ja matkasta maailmanmaineeseen.Lehtimies, poliitikko ja filosofi Atos Wirtanen pysyi vuosia Janssonin rinnalla vuodesta 1944 lähtien, vaikka aikeissa ollut avioliitto ei koskaan toteutunutkaan. Kirjeet Vivica Bandlerille valottavat näiden kahden naisen välistä kumouksellista romanssia – lyhytaikaista mutta intohimoista – sekä sitä seurannutta pitkää ystävyyttä. Maya Vanni oli ollut naimisissa Janssonin nuoruudenrakkauden, taidemaalari Sam Vannin kanssa, ja hänestä tuli ajan mittaan uskollinen ystävä. Kirjeet hänelle yltävät 1950-luvulta 1980-luvulle, ja niihin sisältyi toistuvasti ”raportteja saarelta”, korvaamattomasta kesänvietosta Bredskärillä ja Harulla. Elämänkumppanilleen kuvataiteilija Tuulikki Pietilälle Tove Jansson kirjoitti heti kun he olivat hetkenkin erossa toisistaan: kaikista sattumuksista ja tapahtumista, pienistä ja suurista. Kirjeet ovat hyvän yhteiselon korkea veisu. Bonniersin kustantaja Åke Runnquist astui kuvaan verrattain myöhään, mutta hänestä kehkeytyi tärkeä keskustelukumppani novellikokoelma Lyssnerskan (Kuuntelija) myötä. Bonniersista tuli sittemmin Janssonin aikuiskirjojen kustantamo Ruotsissa.Kirjeitä Tove Janssonilta ilmestyy ruotsiksi ja suomeksi syyskuussa 2014.

Kommentoi

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top