Selja Ahavan Finlandia-palkintoehdokas Reviewed by Momizat on .   Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat Kirja kertoo elämän kummallisista sattumuksista ja niiden kauaskantoisista seurauksista. Taivaalta voi tippua lento   Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat Kirja kertoo elämän kummallisista sattumuksista ja niiden kauaskantoisista seurauksista. Taivaalta voi tippua lento Rating: 0

Selja Ahavan Finlandia-palkintoehdokas

skk_suosittelija_Johanna180

 

taivaalta_tippuvat_asiat180

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Kirja kertoo elämän kummallisista sattumuksista ja niiden kauaskantoisista seurauksista.
Taivaalta voi tippua lentokoneesta irronnut jäälohkare ja lottovoiton voi saada kahdesti.
Ahava kirjoittaa erityisen taitavasti lapsen näkökulmasta, mutta kirjassa on pari muutakin kertojaa.
Lapsen maailma on täynnä ihmeellisiä asioita, talon sähköjohdoista voi tulla mieleen ihmisen verisuonet.
Pidin paljon tarinan pienistä todellisuuden rajoja hipovista elementeistä ja kauniin surumielisestä kerronnasta.
Kirja sopii kaikenikäisille naisille, joiden sisällä asuu pieni tyttö. Suosittelen!

 

                 – Johanna Kampin myymälästä

 

On tyttö, jonka äiti jää taivaalta tippuvan jäälohkareen alle. On nainen, joka voittaa lotossa jättipotin kahdesti. On mies, jota salama iskee neljä kertaa. Kaikki he etsivät selitystä elämälleen. Elokuvassa muistot näytetään mustavalkoisina, ja kuollut ihminen jätetään seisomaan tienvarteen. Sitten auto ajaa pois, ja takaikkunasta katsotaan kuinka ihminen pienenee ja katoaa lopulta kokonaan. Sillä lailla elokuvissa kuollaan. Sahanpurutalossa asiat eivät mene niin. Äidin päälle putoaa taivaalta jäätä, eikä Saara näe häntä enää koskaan. Saara makaa sängyssä ja yrittää olla kuulematta isän valitusta. Mutta se kaikuu kamiinasta. Pieni musta kamiina ulisee niin että sen savuhormi on pakahtua. Miten valtavan surullinen pieni kamiina, Saara ajattelee. Hän nipistelee isää varpaista, jotta tämä tuntisi jotain. Villa auttaa, Annu-täti sanoo ja pukee Saaralle ja tämän isälle villapaitoja ja villasukkia, peittelee heidät lampaantaljojen ja huopien alle. Täti uskoo, että mitä surullisempi ihminen, sitä lämpimämpänä hänet täytyy pitää. Kun Annu-täti voittaa lotossa jättipotin toiseen kertaan, hän nukahtaa kolmeksi viikoksi kartanon torniin.

Selja Ahavan lumoava romaani sekoittaa realismia ja maagista, satua ja omituisia faktoja taivaalta tippuvista asioista. Lopputuloksena on koskettava ja taianomainen kudelma asioista, joille ei ole sanoja.

 

 

 

 

Raikas, ajatuksia herättävä ja innostava

– Finlandia-palkintoraati

Kommentoi

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top