August-palkittu Kaikki se mitä en muista Reviewed by Momizat on .     Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista Autokolarissa kuolleen Samuelin ystävät muistelevat yhteisiä hetkiä ja yrittävät löytää selityksiä     Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista Autokolarissa kuolleen Samuelin ystävät muistelevat yhteisiä hetkiä ja yrittävät löytää selityksiä Rating: 0

August-palkittu Kaikki se mitä en muista

 

 

Kaikki se mitä en muista 180Jonas Hassen Khemiri:
Kaikki se mitä en muista
Autokolarissa kuolleen Samuelin ystävät muistelevat yhteisiä hetkiä ja yrittävät löytää selityksiä tapahtuneelle. Kirjan nuoret ovat tukholmalaisia toisen polven maahanmuuttajia ja koko tarina kietoutuu maahanmuuton ympärille ruotsalaiseen nyky-yhteiskuntaan. Lukijalle Samuel jää salaperäiseksi hahmoksi, jonka elämästä on totuuden palasia yhtä monta kuin kertojiakin. Kirjan parasta antia onkin persoonallinen moniääninen kerronta, jossa kertoja ja näkökulma vaihtuvat tiuhaan. Lukija ei pääse tässä ihan helpolla, mutta pieni keskittyminen palkitaan. Kirja on antoisaa ja avartavaa luettavaa, kaiken hehkutuksensa ja August-palkintonsa ansainnut!

– Johanna Kampin myymälästä

skk_suosittelija_Johanna180

Mosaiikkimaista maahanmuuttajaproosaa rakkaudesta, identiteetistä ja ystävyydestä. Kaikki se mitä en muista on jännitysromaanin keinoja käyttävä kertomus Samuel-nimisestä nuoresta miehestä. Samuel on kuollut auto-onnettomuudessa, ja nimettömäksi jäävä kirjailija kiertää haastattelemassa hänen ystäviään saadakseen selvää Samuelin elämästä.  Lyhyin kommentein kaikki vuodattavat saman tarinan omasta näkökulmastaan. Moniäänisen kerronnan keskiössä on paljas ihminen, vasta sitten hänen ulkonäkönsä, ammattinsa, etninen taustansa tai sukupuolensa.  Tarinoiden myötä käy ilmi, että Tukholman yössä heiluva Samuel on ollut maahanmuuttoviraston byrokraatti, salaperäinen Laide arabian kielen tulkki, kämppäkaveri Vandad kaapin kokoinen järkäle ja isoäiti ruotsinkielisiä sananlaskuja lateleva dementikko.  Käy myös ilmi, että auttaakseen Ruotsissa laittomasti oleskelevia siirtolaisnaisia, Samuel keksi luovuttaa näille hoitolaitokseen joutuneen isoäitinsä talon. Sitten talo syttyi palamaan ja katastrofi oli valmis. 

Khemiri on kirjoittanut huolellisesti dramatisoidun kuoroteoksen, jonka äänimaailma syventää näennäisen pinnallista ihmiskohtaloa, ja kasvattaa yksiulotteisen jännitysnäytelmän Samuelin kuolemasta tiheäksi pohdinnaksi ihmisyyden ehdoista.  Jonas Hassen Khemiri (s. 1978) on yksi sukupolvensa arvostetuimpia ruotsalaiskirjailijoita. Ruotsalaistunisialaisen taustansa vuoksi Khemiristä on tullut joskus hieman tahtomattaankin maahanmuuttajien puolestapuhuja.  Suomeksi Khemiriltä on julkaistu aikaisemmin romaanit Ajatussulttaani (2005) ja Montecore (2006). Teokset olivat myös täällä arvostelumenestyksiä. Kaikki se mitä en muista sai vuonna 2016 kaunokirjallisuuden August-palkinnon.

Kommentoi

© 2014 Suomalainen Kirjakauppa

Scroll to top